2012. január 31., kedd

Koncentráló meditáció



A naponta végzett meditálás vagy légzésre való összpontosítás minden más meditációfajta számára szilárd alapot fog biztosítani. Az ősi hinduk és buddhisták ilyen módon végeztek meditációt, hogy megfékezzék az irányítás nélküli gondolkodást és csökkentsék a negatív gondolatokat és tetteket, ezáltal pedig felkészítsék tudatukat a spirituális igazságok befogadására. Alapvetően a légzéseden meditálsz, hogy tudatod valamibe "belekapaszkodhasson", amikor egyik gondolatról a másikra kezd ugrálni. Tudatod ilyen felkészítése segít egyszerre egy dologra összpontosítani figyelmedet és kifejleszteni koncentráló erődet. Nyugtató hatása van a testre és a szellemre, valamint hasznos a negativitás és az aggodalom leküzdésében, ezenkívül csökkenti a pulzusszámot és a vérnyomást.

- Ülj le törökülésben egy párnára enyhén megemelt fenékkel ( ha nem tudsz törökülésben ülni, ülj le egy székre). Tartsd egyenesen a hátadat, válladat pedig vízszintesen és lazán, álladat párhuzamosan a padló síkjával. Nézz kissé lefelé, és fókuszáld tekinteted kb. 1 m-re magad elé. Kezeidet pihentesd lágyan a térdeiden.

- Lélegezz szabályosan az orrodon keresztül, inkább hasi, mint mellkasi légzéssel. Figyeld meg a testtartásodat, és lazítsd el azokat a testrészeidet, amelyek feszültek.

- Kezdd el számolni a lélegzetvételeidet minden kilégzéskor, és amikor tízig eljutsz, kezdd újra a számolást. Gondolataid támadhatnak, azonban egyszerűen ne vegyél róluk tudomást, és folytasd lélegzetvételeid számolását.

- Mintegy tíz perc után fejezd be a gyakorlást. Próbálj meg koncentrációt vinni mindennapi életedbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése