2012. április 28., szombat

Csakrák



A testünket körül ölelő energia rendszerünk része a csakrák, melyek közül a 7 legfontosabb: gyökér csakra, szex csakra, napfonat csakra, szív csakra, torok csakra, harmadik szem csakra, korona csakra.
Az alsó 3 csakra a Földi síkhoz kapcsolódik, míg a felső három a szellemi világhoz. a köztük elhelyezkedő szív csakra pedig összeköti őket.
Sokan keresik szellemi útjukat, de soha sem szabad csak az egyik csakrára fókuszálni. Gyakran okoz problámát, hogy még a szellemi tanítók között is van olyan aki csak a felső csakrák fejlődésére fókuszál,és az alsóbb,fölhöz kapcsolódó csakrák működését mellőzi tanításaiból. Ez a hiba azonban a mi fizikai síkunkon szinte azonnal érzékelhető, mert a "földtől való elrugaszkodás a személy és energia rendszere felborulását okozza.

1. csakra:
Az első csakra elnevezései: Muládhára csakra, gyökér csakra, bázis csakra, alap csakra, farközpont (gyökértámasz).
A gyökércsakra a fizikai világgal való kapcsolatunkat mutatja. Akinek rosszul működik a gyökércsakrája, az általában "nem jár két lábbal a földön". Ennek következtében nincs meg a földelése sem. A „földelésen" keresztül lépünk kapcsolatba Föld anyával, a materialista világgal. Aki túl sokat foglalkozik a szellemi világgal, a felső 3 csakra „beindításával, és közben elhanyagolja a földi dolgokat, annak az egyensúly megteremtése érdekében földel kapcsolatos tevékenységeket javaslok. Kertészkedés, kirándulás…
Gyakorlat: Föld meditáció- miközben kapcsolatba kerülsz a földanyával, gyökeret versz benne, mint egy öreg fa, hogy a stabilitásod megtaláld.

2. csakra: 
A második csakra elnevezései: Szvádhisthána csakra, szakrális-csakra, hasi-csakra, szex-csakra, keresztközpont.
Alapelve, a lét alkotó jellegű szaporodása.
A hozzá kapcsolódó tanulási feladat, az ősi érzelmek, áramlás az élettel, érzékiség, erotika, kreativitás, rácsodálkozás, lelkesedés széles skáláját foglalja magába.
A nemiséghez kapcsolódó feladata miatt, a rendellenes működés esetleg szexuális problémákra utal.
Gyakorlat: Feküdj hanyatt a földön, térdeid egymás mellett hajlítva, talpak a talajon a fenékhez közel. Karok a test mellett, tenyér a talajon. Lelegezz be lassan, és emeld fel a csípőd a földről minél magasabbra, de a vállad tartsd lent. Lassú kilégzéssel csigolyánként ereszd le a hátad.
Állj fel egyenesen, térdek enyhén hajlítva, medence előre billentve. Forgasd a csípőt fokozatosan kisebb körökben, majd lassan növeld a kor méretet. Ismételd a forgatást a másik irányba. Fej és lábak teljesen mozdulatlanok, térd laza és hajlékony (kicsit hastáncszerű mozgás).

3. csakra:
A harmadik csakra elnevezései: Manipúra-csakra, solár- plexus (napfonat), köldök-csakra, lép-csakra, gyomor-csakra, máj-csakra.
Hozzá tartozik a gyomor, emésztő rendszer. Helytelen működése esetén, a személyiség kibontakozása, az élmények és az érzelmek feldolgozása, problémát okoz. Ami a fizikai síkon az emésztésnél megmutatkozik
Gyakorlat: Ülj egyenes háttal, vegyél mély lélegzetet, lazítsd el a hasizmaidat, aztán hirtelen feszítsd meg 10x, mindegyikkor hirtelen rövid kilégzés.
További jó gyakorlatok: felülések, futás, és minden olyan gyakorlat, ami az energiát mozgásba hozza.

4. csakra: 
A negyedik csakra elnevezései: Anáhata-csakra, szív-csakra, szívközpont.
Összeköti a 3 alsó - föld közeli és a 3 felső – szellem világhoz kapcsolódó csakrát. Alapeleme a szeretet adása és kapása.
Gyakorlat: Ülj kényelmesen, kezeidet tartsd ki magad elé, vállmagasságban, nyújtott karral. Fordítsd az egyik tenyeredet lefele, a másikat felfele, aztán gyorsan nyisd ki és csukd be őket többször egymás után, míg fáradtnak érzed őket. Cseréld meg a tenyereidet, és ismételd meg a gyakorlatot. Folytasd ezt, míg kényelmetlen lesz folytatni. Ejtsd le a karjaidat, nyisd ki az ökleidet, és lassan érintsd össze a tenyereidet. Közelítsd majd távolítsd a tenyereidet, és érezd az energiát áramlani közöttük.
Ez a gyakorlat segít kapcsolatot létrehoznia a szívcsakra és a kezek közt, és nagyon hatásos elvegezni pl. gyógyító munka előtt.

5. csakra: 
Az ötödik csakra elnevezései: Visuddha-csakra, nyak- csakra, torok csakra, kommunikációs központ.
A torok csakra rendellenes működését mindenki könnyen meg figyelheti. Alul működik, ha nem tudunk ki mondani valamit, amikor gyakran gombócot érzünk a torkunkban, szinte nem tudjuk már lenyelni a problémát. Túlműködik, ha sok a beszéd, meggondolatlan fecsegés.
Gyakorlatok: éneklés, saját neved kántálása, mantrák, kiabálás, sikítás, morgás stb.

6. csakra:
Hatodik csakra elnevezései: Ádnyá-csakra, homlok-csakra, a „harmadik szem", a tudás szeme, a belső szem (a parancs-csakra)
A 3. szem a spirituális látáson kívül a kreativitás és a szellemiség központja is. Zártsága esetén ezekkel is komoly gondok vannak. A belső értékek kifejlődésén keresztül mutatja a helyes utat. Ez nem azt jelenti, hogy csak azoknak működik helyesen akik tisztán látók, mert azok legfeljebb mást is látnak a minket körülvevő környezetben. A jól működő 3 szem, segít az élet vezetésben.
Gyakorlat: tenyereidet erősen dörzsöld össze, aztán hunyd le a szemed, és borítsd be őket a tenyereddel. Elvezd a meleget és sötétet. Nyisd ki a szemed, tenyereid még mindig föléjük borítva, majd lassan vedd el a kezeidet.

7. csakra:
A hetedik csakra elnevezései: Szahaszrára-csakra, korona-csakra, fejtetőközpont, ezerszirmú lótusz
Segítségével kerülünk kapcsolatba a szellemi világgal.
Alapelve a tiszta lét, melyet legkönnyebben meditáció közben érzékelhetünk: ibolya, fehér,illetve arany színeket megjelenítve.
Gyakorlat: fejmasszázs  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése