2012. február 24., péntek

Tudatosság



Naponta találkozunk ezzel a kifejezéssel: tudatosság. Na, de mit is jelent ez az egész? Tudjuk-e, egyáltalán, hogy milyen lehet tudatosan élni? Ha körbenézünk a világunkban csupa öntudatlan embert látunk, akik megfáradtan vonszolják magukat az utcán kifejezéstelen arccal. Ezt persze némi tulzással állítom, de van benne valami. Ha nem hiszed, sétálj az emberek között fél órán keresztül és meglátod.
Ennek oka az, hogy sokan vagyunk, akik egyáltalán nem tudatosan éljük az életünket. Hogy is tehetnénk, amikor állandóan lépést kell tartanunk modern világunk irgalmatlan gyorsaságával.

Választanunk kell, vagy reagálva éljük a mindennapjainkat, vagy pedig tudatosan és a lehető legnagyobb nyugalomban. Legtöbben csak reagálunk, és tulajdonképpen nem is élünk igazán. Reagálunk a körülöttünk levő emberekre, társadalmi problémákra, tévéreklámokra, konfliktusainkra. Olyan világban élünk ahol, az embereket igyekeznek megosztani.

Folyamatos állásfoglalásra kényszerítenek. Ez egy fajta “vagy velünk, vagy ellenünk” típusú játék. Ez a fajta megosztási vágy nem tudatos, hanem a rohanó világunk természetes következménye. Ha semleges állásponton vagy, mert neked az úgy jó, akkor azt már nem hiszik el neked, sőt eretneknek tartnak bizonyos értelemben. Ha egyik klubnak sem vagy tagja, akkor mindkettőben gyűlölni fognak, és ott találod magad a csatatér teljes közepén. De inkább légy célpont mint tudatlanságtól elvakult öntudatlan katona. A legtöbb ember fél a megosztottságtól, és hogy különcnek tartják majd őket, ezért állást foglalnak valahol, valami mellett és ezzel együtt valami ellen is. Isten hozott a frontvonalon!

El kell érned azt az állapotot amikor, mások véleménye már nem zaklatja fel a lelki világodat. Tudnod kell, hogy ki vagy, honnan jöttél, és ami a legfontosabb: Szilárdan látnod kell, hogy merre tartasz. Ehhez tudatosságra van szükséged, pontos célkitűzésekre. Ha valamit teszel azt ne kényszer hatására reagálva automata módban tedd, hanem tudatosan döntsd el, hogy mi jó neked és mi nem. Ha bölcs ember kívánsz maradni, akkor csak azokkal a dolgokkal foglalkozz amelyek pozitív hatást gyakorolnak az életedre, a negatívakat azonnal hessegesd el. A tudatlanság az, amikor tudod valamiről, hogy rossz az neked, de mégis csinálod. Ilyen a dohányzás, hiszen tudatlan állapotban vagy, és nem vagy képes ellenállni a késztetésnek, hogy dohányozz.

Tudatosan, kristálytisztán látnod kell magad előtt a céljaidat, és el kell helyezned magad valahol a világban, hogy egyáltalán tudd, hogy ki is vagy valójában. Ha ezt megteszed, lényed kitisztul, és magasabb életminőségben fogsz élni lelkileg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése