2012. február 1., szerda

Figyelem - meditáció



Amikor ébren vagy, tudatod egyik gondolatról a másikra ugrik, úgy, mint ahogy a majom ugrál egyik ágról a másikra. Lehetséges, hogy tapasztaltad már azt, hogy mialatt a bevásárlóközpont felé vezetted az autót, elmerültél gondolataidban és csak akkor "ébredtél fel", amikor behajtottál a parkolóba. Vezetés közben valószínűleg több száz gondolatod támadt, és számtalan kép és benyomás suhant át a tudatodon. Úgy látszott, mintha az autó automatikusan, önállóan vezette volna el magát az üzlethez. Ez a meditáció arra szolgál, hogy segítsen megfigyelned tudatodat és azt a jellemvonását, hogy folyton egyik gondolatról a másikra ugrik. Segíteni fog tudatosítani azt, amit valójában gondolsz és érzel. Ha tisztában vagy érzelmeiddel és gondolati sémáiddal, az segít mindennapi életed tudatosabbá tételéhez. Ennek eredményeképpen javul a figyelmed a nap minden pillanatában.

- Ülj le saját meditációs pózodban egy székre vagy párnára, és vegyél néhány mély lélegzetet.

- Kezdd el megfigyelni gondolataidat. Vedd észre, milyen gyorsan és átmenet nélkül ugrik tudatod egyik ötletről, benyomásról vagy gondolatról egy másikra. Gondolj vissza néhány perccel ezelőttre, és próbálj meg emlékezni arra, hogy mire gondoltál. Kövesd nyomon, hogy jutottál el oda, amire ebben a pillanatban gondolsz.

- Nézz meg egy karórát vagy faliórát, hogy időzítsd magad, és a következő 60 másodpercben tegyél ceruzával egy-egy kettős kereszt jelet egy papírra minden esetben, amikor gondolataid változnak az alatt az idő alatt.

- Vezesd be a "majom ész" tudatosulását mindennapi életedbe. Próbálj meg tudatosabbnak lenni azzal  kapcsolatban, amire gondolsz, ahelyett, hogy gondolataidba merülnél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése