2012. február 11., szombat

Elemző meditáció



Az egészségünknek leginkább ártó érzelmek egyike a harag. Ennek ellenszeréről, a türelemről végzett meditáció kellemesebbé teszi az életet önmagad és a körülötted levők számára is. A buddhizmusban a türelem "béketűrést" jelent, és a nyugalom megőrzésének képességére utal, az izgalmakkal és viszontagságokkal szemben. Nem szabad a dühnek utat engedned. A harag mindenkiben igen erős energia. Naponta észreveheted, hogy milyen könnyen ingerült leszel a legapróbb dolgok miatt. Buddha a harag meditálással történő leküzdését javasolta, amivel elérhető a nyugalom állapota, érzelmeid tudatosabbá tétele és a nagyobb fokú szeretet mások iránt.

- Ülj le egy párnára vagy székre a meditációs helyeden. Figyeld a légzésedet öt percig, hogy megnyugtasd és összpontosítsd testedet és tudatodat.

- Gondolj vissza arra, mikor voltál legutóbb dühös valakire. Még mindig haragos vagy? Ha már nem, hová tűnt a haragod? Tedd fel magadnak a kérdést, abban a helyzetben a harag segített-e rajtad vagy inkább fájdalmat okozott? Tedd fel magadnak a kérdést, segített-e kedvesebb és jobb emberré válnod? Gondolj arra, hogyan éreznéd magad, ha képes lennél több teret adni ezeknek az embereknek, hogy saját maguk lehessenek, függetlenül attól, mennyire idegesítenek vagy bosszantanak téged. Képzeld el azt, hogy most ezt teszed. Érezd, hogy békesség tölt el, miközben ellazulsz és lemondasz a küzdelemről. Őszintén kívánd ezeknek az embereknek: ne szenvedjenek, és legyenek boldogok.

- Térj vissza a jelenbe. Ülj még öt percig, közben figyeld a lélegzetedet, majd fejezd be a meditációt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése